Skip to content
Τι είναι η ουλίτιδα και πώς προκαλείται

Τι είναι η ουλίτιδα και πώς προκαλείται

Η ουλίτιδα - μια φλεγμονή των ούλων - προκαλείται από την πλάκα που συσσωρεύεται και ερεθίζει τη γραμμή των ούλων. Στο πρώιμο στάδιο της περιοδοντίτιδας, η ουλίτιδα μπορεί να ανατραπεί πριν μετατρέπει σε περιοδοντική νόσο. Επομένως πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να αναζητήστε τα συμπτώματα, όπως είναι τα κόκκινα και μαλακά ούλα που ματώνουν και υποχωρούν εύκολα, και η κακή αναπνοή.

Αν τα ούλα σας ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, θα πρέπει να με τον οδοντίατρο σας και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό για την αφαίρεση πλάκας που έχει σκληρύνει και έχει μετατραπεί σε πέτρα. Αν αναρωτιέστε τι προκαλεί αυτό το πολύ κοινό πρόβλημα της υγείας των δοντιών, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους κύριους λόγους:

Αλλαγές στην υγεία με τη γήρανση

Μολονότι η ουλίτιδα ταλαιπωρεί τον γενικό πληθυσμό, συναντάται συχνότερα στους ηλικιωμένους. Μελέτες δείχνουν ότι 70% των ατόμων άνω των 65 ετών υποφέρουν από κάποια ήπια ή πιο σοβαρή μορφή περιοδοντικής νόσου. Η γήρανση είναι μια φυσιολογική περίοδος της ζωής του ατόμου, και συνοδεύεται από τις δυσκολίες της, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί κανείς να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής μεγαλώνοντας. Υιοθετήστε ένα καλό καθημερινό πρόγραμμα οδοντικής φροντίδας από τα πρώτα χρόνια ώστε να αποφύγετε την περιοδοντική νόσο καθώς μεγαλώνετε.

Αν είστε καπνιστής, προσπαθήστε να σταματήσετε το κάπνισμα. Έτσι, θα αποτρέψετε πιθανά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων οδοντιατρικής φύσης, και απολάυστε καλύτερη ποιότητα ζωής για τα επόμενα χρόνια.

Οι επιπτώσεις της κληρονομικότητας

Δυστυχώς, ορισμένα από τα προβλήματα υγείας των δοντιών που αντιμετωπίζουμε δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν, εφόσον αποτελούν μέρος της γενετικής μας κατασκευής. Είναι πιθανό να αποκτήσετε ουλίτιδα, ακόμη και εάν τηρείτε ένα καλό πρόγραμμα καθημερινής στοματικής φροντίδας. Ωστόσο, μην αποθαρρύνεστε. Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και να σας προτείνει την ιδανική μέθοδο θεραπείας. Γνωρίζοντας τις υποκείμενες αιτίες και ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε την στοματική σας υγεία.

Οι παρενέργειες των φαρμάκων στην στοματική κοιλότητα

Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε τον οδοντίατρο σας κατά την επίσκεψη σας. Αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει σωστή διάγνωση και να σας δώσει την κατάλληλη συνταγή, ειδικά αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη ή αρθρίτιδα. Ορισμένα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε οδοντικά προβλήματα.

Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι:

  • Στεγνό στόμα (ξηροστομία): Το σάλιο προστατεύει από μολύνσεις, ρυθμίζοντας την παρουσία βακτηριδίων στο στόμα. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα επιβραδύνουν την παραγωγή σιέλου, προκαλώντας ξηροστομία, που με τη σειρά της επηρεάζει την υγεία των ούλων. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή που διεγείρει τη ροή σιέλου.
  • Μη φυσιολογική αιμορραγία: Η ασπιρίνη και τα αντιπηκτικά (επίσης γνωστά ως διαλυτικά του αίματος) εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε καρδιοπαθείς, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία στα ούλα σας. Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρο σας έτσι ώστε να μπορεί να ελέγξει την αιμορραγία κατά τη στοματική χειρουργική.
  • Αφθώδη έλκη: Ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τα από του στόματος προσλαμβανόμενα αντισυλληπτικά μπορούν να ερεθίσουν τον μαλακό ιστό στο στόμα. Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας εάν μπορεί να ορίσει ένα πρόγραμμα στοματικής υγιεινής που θα περιορίσει τις παρενέργειες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα αίτια της ουλίτιδας ποικίλουν. Ως επί το πλείστον, είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης πλάκας και μερικές φορές σχετίζεται με γενικότερα θέματα υγείας, αλλά ανεξάρτητα από το λόγο, υπάρχει πάντα μια λύση - απλά φροντίστε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά και μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, να ξεπλένετε τα δόντια σας και να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Πίνετε άφθονο νερό μετά από κάθε γεύμα. Το νερό ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών και φυσικά εμποδίζει τον σχηματισμό πλάκας.


White teeth

Στοματική Υγιεινή

Αναζητήστε χρήσιμες συμβουλές για θέματα που αφορούν τη στοματική σας υγιεινή στους οδηγούς μας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την AIM, τον ειδικό στη στοματική υγιεινή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΩΝ ΑΡΘΡΩΝ