Skip to content
Οι οδοντικές κοιλότητες στα παιδιά είναι πιο συνηθισμένες, διότι το σμάλτο των πρώτων δοντιών είναι πιο ασθενές από το σμάλτο των ενήλικων δοντιών.

" />

Αίτια και θεραπεία των οδοντικών κοιλοτήτων στα παιδιά

Αίτια και θεραπεία των οδοντικών κοιλοτήτων στα παιδιά

Κάθε γονιός θέλει τα παιδιά του να έχουν δυνατά, υγιή δόντια. Ωστόσο οι οδοντικές κοιλότητες στα παιδιά αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, διότι το σμάλτο των πρώτων δοντιών είναι πιο ασθενές από το σμάλτο ων ενήλικων δοντιών.

Εδώ θα δούμε πώς αναπτύσσονται οι κοιλότητες και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα δόντια των παιδιών σας από αυτές.

Τι προκαλεί τις οδοντικές κοιλότητες;

Τα βακτήρια στο στόμα του παιδιού σας στο δημιουργούνται φυσιολογικά, σχηματίζοντας μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται πλάκα. Η πλάκα μπορεί να καλύψει τα δόντια και καθώς το παιδί σας τρώει, τα βακτήρια ου υπάρχουν σε αυτή δημιουργούν οξύ. Το οξύ διαβρώνει το σκληρό σμάλτο του δοντιού, δημιουργώντας κοιλότητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εάν το παιδί σας έχει οδοντική ευαισθησία, πόνο ή επίμονη κακοσμία, υπάρχει περίπτωσει να έχει μια οδοντική κοιλότητα. Αυτή μπορεί να είναι ορατή, είτε ως λευκό ή σκούρο στίγμα στο δόντι του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Θεραπεία των οδοντικών κοιλοτήτων των παιδιών

Εάν το παιδί σας έχει κοιλότητες, ο οδοντίατρος μπορεί να επαλείψει τζελ ή βερνίκι φθορίου για τη σφράγιση της περιοχής. Εάν η κοιλότητα είναι πιο σοβαρή, μπορεί να αφαιρέσει την τερηδόνα και να κάνει σφράγισμα ή εξαγωγή του δοντιού.

Πρόληψη των οδοντικών κοιλοτήτων στα παιδιά

Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι ο συνδυασμός καλής στοματικής υγιεινής και διατροφής. Επειδή τα βακτήρια της πλάκας τρέφονται από τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη και άμυλο, προσπαθήστε να τα περιορίσετε στη διατροφή του παιδιού σας. Ο αποκλεισμός των "κακών" για τα δόντια τροφών δεν είναι αρκετός. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά στην ουσία προσθέτει μέταλλα στο σάλιο του παιδιού σας. Αυτό βοηθά στην ανατροπή της βλάβης που προκαλεί η πλάκα.

Κάντε την καλή στοματική υγιεινή μέρος της καθημερινότητας σας

Η καλή στοματική υγιεινή είναι καθοριστική. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, τα πρώτα δόντια επηρεάζουν τα μόνιμα δόντια που θα κάνουν την εμφάνιση τους αργότερα. Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στους τραπεζίτες που αναπτύσσονται από κάτω και επίσης να μεταδοθούν από τον γονέα στο παιδί. Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκινήσετε το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού σας από την ημέρα που βγαίνει το πρώτο κιόλας δόντι. Όταν είναι σε θέση να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του, θα πρέπει να τα επιβλέπετε μέχρι την ηλικία των επτά ετών περίπου.

Βεβαιωθείτε ότι:

  • Πίνουν άφθονο νερό μετά από κάθε γεύμα.
  • Βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά.
  • Βουρτσίζουν κάθε επιφάνεια, σε κάθε δόντι χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα που χωράει άνετα στο στόμα τους. Οι οδοντόβουρτσες AIM Kids είναι ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά. Οι οδοντόβουρτσες θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο με τρεις μήνες.
  • Χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα (για παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών). Η AIM Kids προσφέρει μια σειρά παιδικές οδοντόκρεμες με φθόριο που αποτρέπουν την τερηδόνα.
  • Η χρήση του οδοντικού νήματος είναι κάτι που τα παιδιά έχουν την τάση να αποφεύγουν, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουν καθημερινά για να αποτρέψουν το σχηματισμό πλάκας ανάμεσα στα δόντια.

Μαθαίνοντας στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο καθαρισμού των δοντιών, θα είναι σε θέση να φροντίζουν τα δόντια και τα ούλα τους μόνα τους. Αυτό θα τα προστατέψει νωρίς από την τερηδόνα, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν πιο υγιή και χαρούμενα χαμόγελα.

Causes and treatment of dental cavities in children
  1. Φθορά του σμάλτου
  2. Φθορά της οδοντίνης
  3. Φθορά του οδοντικού πολφού
  4. Προσβεβλημένος πολφός

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, τα πρώτα δόντια επηρεάζουν τα μόνιμα δόντια που θα κάνουν την εμφάνιση τους αργότερα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ακολουθούν ένα καλό πρόγραμμα καθημερινής στοματικής υγείας από τα πρώτα κιόλας χρόνια.


White teeth

Στοματική Υγιεινή

Αναζητήστε χρήσιμες συμβουλές για θέματα που αφορούν τη στοματική σας υγιεινή στους οδηγούς μας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την AIM, τον ειδικό στη στοματική υγιεινή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΡΘΡΩΝ