Skip to content
Recycled tubes

Αποστολή για τον πλανήτη

people holding the planet earth

H δέσμευση της ΑΙΜ

Έχουμε μονο έναν πλανήτη και οφείλουμε να τον προστατέψουμε. Γι' αυτό έχουμε θέσει φιλόδοξες παγκόσμιες δεσμεύσεις για τη χρήση πλαστικών. Μέχρι το 20251, δεσμευόμαστε για τα εξής:

  • Να παράγουμε μόνο ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες ή κομποστοποιήσιμες πλαστικές συσκευασίες.
  • Να μειώσουμε τη χρήση παρθένου πλαστικού στις συσκευασίες μας κατά ένα τρίτο.
  • Να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Σήμερα, εκατομμύρια σωληνάρια οδοντόκρεμας πετιούνται κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι τώρα, τα περισσότερα σωληνάρια οδοντόκρεμας δεν κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Ως κορυφαίοι στον κλάδο της στοματικής φροντίδας, έχουμε χρέος να δείξουμε το δρόμο. Θέλουμε να έχουμε έναν συνεχή θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, φροντίζοντας για τις επόμενες γενιές.

pile of toothpaste tubes
Toothpaste tube

Η λύση μας: ένα νέο ανακυκλώσιμο σωληνάριο

Η σοβαρότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων μάς ώθησε να ξανασκεφτούμε το υλικό που χρησιμοποιείται στα σωληνάριά μας.

Γι' αυτό αναπτύξαμε ένα ανακυκλώσιμο σωληνάριο που λανσάραμε το 2021 με τη σειρά AIM Expert Protection. Αυτό το σωληνάριο θα κυκλοφορήσει στη συνέχεια και στις υπόλοιπες σειρές μας μέχρι το 2025.

hand holding toothpaste tube

Γιατί μοιραζόμαστε την τεχνολογία μας με τους ανταγωνιστές μας;

Με την κοινή χρήση της τεχνολογίας μας, θέλουμε να ξεκινήσουμε μια παγκόσμια μετάβαση σε ανακυκλώσιμα σωληνάρια οδοντόκρεμας. Ο απώτερος στόχος μας είναι να ανακυκλώνονται όλα τα σωληνάρια που χρησιμοποιούνται σε συσκευασμένα προϊόντα σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο τα σωληνάρια της οδοντόκρεμας.

tube in recycling bin

Πώς μπορώ να ανακυκλώσω αυτό το σωληνάριο;

Απλώς πιέστε και βγάλτε από το σωληνάριο όσο περισσότερη οδοντόκρεμα μπορείτε, ξαναβάλτε το καπάκι και ρίξτε το σωληνάριο στον κάδο ανακύκλωσης.

toothpaste tubes

Από τι είναι κατασκευασμένο το σωληνάριο αυτό;

Αφαιρέσαμε το εσωτερικό στρώμα φραγμού αλουμινίου (ABL) που χρησιμοποιείται συνήθως στο πλαστικοποιημένο σωληνάριο οδοντόκρεμας και το αντικαταστήσαμε με ένα πλαστικό στρώμα (PBL) που είναι ανακυκλώσιμο. Αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα ή την ασφάλεια του προϊόντος.

Έτσι, στο νέο σωληνάριο χρησιμοποιείται ένα λεπτότερο (ή ίδιου πάχους, αναλόγως με το μέγεθος του σωληνάριού) σε σύγκριση με το προηγούμενo, πλαστικό στρώμα. Σαν αποτέλεσμα, με τη στροφή μας στην αξιοποίηση ανακυκλώσιμου πλαστικού συμβάλλουμε στη γενικότερη μείωση της χρήσης του πλαστικού και επίσης το σωληνάριο γίνεται πιο μαλακό και συμπιέζεται ευκολότερα.

Έχουμε επίσης ξεκινήσει το ταξίδι ενσωμάτωσης ανακυκλωμένου πλαστικού στα σωληνάρια μας. Διάβασε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό εδώ.

Prodent tube

Ποια προϊόντα ΑΙΜ μπορούν να ανακυκλωθούν;

Όλες οι οδοντόκρεμες της σειράς Εxpert Protection μπορούν να ανακυκλωθούν στη ροή ανακύκλωσης των συνηθισμένων πλαστικών. Μέχρι το 2025, το καθένα από τα σωληνάρια της ΑΙΜ θα είναι ανακυκλώσιμα. Και φυσικά, όλα τα μπουκάλια μας για στοματικό διάλυμα είναι ήδη ανακυκλώσιμα.

Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού μας για να κάνουμε τον κόσμο του αύριο πιο καθαρό. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε. Σχεδιάζουμε όλα τα σωληνάριά μας να είναι ανακυκλώσιμα αλλά και κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Αυτό θα μας βοηθήσει στην αποστολή μας να μειώσουμε τη χρήση παρθένου πλαστικού κατά το ένα τρίτο και να παράγουμε μόνο ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιούμενες ή κομποστοποιήσιμες πλαστικές συσκευασίες, καθώς και να συλλέγουμε περισσότερο πλαστικό από αυτό που πουλάμε μέχρι το 2025.

Άλλες ερωτήσεις;

Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε όλα τα σωληνάριά μας ανακυκλώσιμα έως το 2025. Αυτή η μετάβαση απαιτεί χρόνο και γι' αυτό ορισμένα από τα σωληνάριά μας δεν είναι ακόμη ανακυκλώσιμα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει αυτή η μετάβαση όσο το δυνατόν ταχύτερη.

Από παλιά, η ανακύκλωση των σωληναρίων οδοντόκρεμας έχει υπάρξει μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, λόγω του σχεδιασμού και του μεγέθους τους. Ένα σωληνάριο περιέχει συνήθως ένα στρώμα αλουμινίου που υπάρχει για να προστατεύει το προϊόν, αλλά καθιστά αδύνατη την ανακύκλωση του σωληναρίου στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας ανακύκλωσης. 

Μετά από 4 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, είμαστε περήφανοι που λανσάραμε το νέο μας ανακυκλώσιμο σωληνάριο που μπορεί να ανακυκλωθεί μέσω της ροής ανακύκλωσης των συνηθισμένων πλαστικών και δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα ή την απόδοση της οδοντόκρεμας.

Όταν το πλαστικό είναι ανακυκλώσιμο, χρησιμοποιείται και απορρίπτεται με υπευθυνότητα, αποτελεί  ένα πολύτιμο υλικό, σημαντικό για τη διατήρηση της ποιότητας ενός προϊόντος με την πάροδο του χρόνου και τη διευκόλυνση της χρήσης του. Τα ανακυκλώσιμα σωληνάριά μας κατασκευάζονται από  πολυαιθυλένιο (PE), το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά στην αγορά. Μπορεί να μεταμορφωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα προϊόντα και συσκευασίες.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού μας με σκοπό να κάνουμε τον κόσμο του αύριο καθαρότερο. Ξέρουμε πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο πολλά γι' αυτό και η ομάδα μας δουλεύει ακατάπαυστα για την εξέλιξη των τρόπων μειώσεις του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Όχι, δεν έχουμε κάνει κανέναν συμβιβασμό στη γεύση, το άρωμα ή την ποιότητα των οδοντόκρεμών μας. Η μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι στο ίδιο το σωληνάριό μας. Το υλικό είναι πιο μαλακό και πιο λείο.

Το ανακυκλωμένο πλαστικό που χρησιμοποιούμε στα μπουκάλια στοματικού διαλύματος και στα σωληνάρια είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε συσκευασίες τροφίμων (κυρίως μπουκάλια γάλακτος και χυμού για τα σωληνάρια και μπουκάλια ποτών για τα στοματικά διαλύματα). Αυτό το πλαστικό στη συνέχεια συλλέγεται, υποβάλλεται σε διαλογή και επεξεργασία για να επαναχρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε νέα συσκευασία. Δίνουμε σε αυτό το πλαστικό νέα ζωή αντί να χρησιμοποιούμε νέο πλαστικό.

Το ανακυκλώσιμο πλαστικό είναι ένα είδος πλαστικού που μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή άλλων συσκευασιών. Διαφέρει από το μη ανακυκλώσιμο πλαστικό το οποίο, αφού χρησιμοποιηθεί, μπορεί μόνο να απορριφθεί ή να αξιοποιηθεί ενεργειακά (γραμμική οικονομία). 

Το ανακυκλωμένο πλαστικό κατασκευάζεται με υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε άλλες συσκευασίες και έχει συλλεχθεί και υποβληθεί σε επεξεργασία για επαναχρησιμοποίηση σε νέες συσκευασίες (όπως μπουκάλια, κ.λπ.). Μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά (κυκλική οικονομία).

Η σύνθεση όλων των προϊόντων στοματικής φροντίδας της Unilever συνάδει με τους κανονισμούς της ΕΕ και τα προϊόντα υποβάλλονται σε ενδελεχή αξιολόγηση ασφάλειας πριν κυκλοφορήσουν. Το ανακυκλωμένο πλαστικό λαμβάνεται από συσκευασίες τροφίμων από πολυαιθυλένιο (PE) (κυρίως μπουκάλια γάλακτος και χυμού) και έχει επιβεβαιωθεί ως ασφαλές για χρήση σε σωληνάρια οδοντόκρεμας. HDPE: είδος πλαστικού, με συγκεκριμένες μηχανικές ιδιότητες που επιλέγεται για συσκευασία.

Η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στα σωληνάρια είναι δύσκολη, καθώς οι ιδιότητές του μπορεί να παρουσιάζουν ελαφρές διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια του σωληναρίου δεν είναι πάντα εντελώς λεία, γεγονός που παρεμποδίζει τη διαδικασία εκτύπωσης. Αυτό δεν επηρεάζει την ασφάλεια ή τη συνολική λειτουργικότητα του προϊόντος. Η νούμερο ένα προτεραιότητά μας είναι η μείωση της χρήσης παρθένου πλαστικού και όχι η εμφάνιση της συσκευασίας.

Ναι, μπουκάλια και σωληνάρια που περιέχουν ανακυκλωμένο πλαστικό μπορούν να ανακυκλωθούν και το πλαστικό που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων συσκευασιών (ως μπουκάλια απορρυπαντικού).