Skip to content
How to Prevent Dental Cavities

Πώς να αποτρέψετε τη δημιουργία οδοντικών κοιλοτήτων

Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε την τερηδόνα, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο, κακοσμία, οδοντικές κοιλότητες, ακόμη και απώλεια δοντιών. Ωστόσο, παραμένει μια πολύ κοινή κατάσταση που συχνότερα πλήττει τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες.

Αφού μάθουμε τι προκαλεί την τερηδόνα, μπορούμε να προχωρήσουμε στα βήματα που αν τα ακολουθήσουμε μπορούμε να αποτρέψουμε τον σχηματισμό της.

Τι είναι η τερηδόνα και πώς εξελίσσεται;

Η τερηδόνα, όταν δεν θεραπεύεται, εξελίσσεται σταδιακά σε κοιλότητα (τρύπα) στο δόντι. Καθώς τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα σας, σχηματίζουν μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται πλάκα. Κάθε φορά που καταναλώνετε ζαχαρώδεις ή αμυλούχες τροφές, η πλάκα γίνεται πιο κολλώδης και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να σκληρύνει σε πέτρα. Τα βακτήρια στην πλάκα, ή στην πέτρα, παράγουν οξύ, το οποίο μπορεί να απομεταλλώσει το σκληρό εξωτερικό σμάλτο των δοντιών σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα μαλακό σημείο, ή οπή στο δόντι, που ονομάζουμε οδοντική κοιλότητα.

Καθώς η τρύπα αυτή βαθαίνει, μπορεί να διαπεράσει το μαλακότερο εσωτερικό στρώμα του δοντιού. Εάν διεισδύσει περαιτέρω μπορεί να φθάσει έως τον οδοντικό πολφό. Αυτή η μορφή οξείας τερηδόνας μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να προκαλέσει απώλεια των δοντιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τερηδόνας;

Οι οδοντικές κοιλότητες μπορεί να είναι ορατές ως μαύρα ή καφέ στίγματα, αλλά συχνά διακρίνονται μόνο σε ακτινογραφία. Οπότε, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε τους τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους. Συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε τερηδόνα στα δόντια περιλαμβάνουν:

 • Επίμονη κακοσμία ή μια άσχημη γεύση στο στόμα
 • Ευαισθησία
 • Πόνος που επιδεινώνεται με την έκθεση σε θερμότητα, ψύχος, τροφές ή ποτά που περιέχουν ζάχαρη
 • Λευκή κηλίδα σε δόντι

Θεραπεία τερηδόνας και οδοντικών κοιλοτήτων

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Επάλειψη με πάστα φθορίου και βερνίκι - αυτό θα είναι αποτελεσματικό μόνο ως προληπτικό μέτρο ή εάν η κοιλότητα είναι ακόμη πολύ μικρή.
 • Αντικατάσταση του προσβεβλημένου σημείου με σφράγισμα, γέφυρα ή θήκη, ανάλογα με την έκταση της κοιλότητας.
 • Εκτελέστε μια ενδοδοντική θεραπεία αν το νεύρο των δοντιών είναι κατεστραμμένο. Αυτό συνεπάγεται με εξαγωγή των βακτηρίων από τη ρίζα, στεγάνωση και σφράγισμα των δοντιών και, εάν σε ορισμένες περιπτώσεις, με τοποθέτηση γέφυρας.

Πώς να αποφύγετε την τερηδόνα και τις οδοντικές κοιλότητες

Ο απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της τερηδόνας είναι η αποφυγή συσσώρευσης της πλάκας. Επειδή η πλάκα σχηματίζεται συνεχώς είναι σημαντικό να απομακρύνεται καθημερινά. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τηρείτε ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής:

 • Μειώστε τα γλυκά, τα αναψυχτικά και τις αμυλούχες τροφές.
 • Προμηθευτείτε οδοντιατρικά υλικά στεγανοποίησης (προστατευτικά επιχρίσματα που επαλείφονται στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών).
 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά.
 • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα AIM που περιέχει φθόριο και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αφαιρεί την πλάκα και να προστατεύει από την τερηδόνα.
 • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον καθαρισμό των δύσκολων περιοχών ανάμεσα στα δόντια, όπου σωματίδια τροφών κολλούν και συσσωρεύουν βακτήρια.
 • Τέλος, ξεπλύνετε με φθοριούχο στοματικό διάλυμα

Αυτό, σε συνδυασμό με τους τακτικούς οδοντιατρικούς έλεγχους θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα ότι τα δόντια σας είναι υγιή, δυνατά και χωρίς κοιλότητες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Συχνά, οι οδοντικές κοιλότητες γίνονται ορατές μόνο με ακτίνες Χ, οπότε μην παραλείψετε τους τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους.


White teeth

Στοματική Υγιεινή

Αναζητήστε χρήσιμες συμβουλές για θέματα που αφορούν τη στοματική σας υγιεινή στους οδηγούς μας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την AIM, τον ειδικό στη στοματική υγιεινή.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΡΘΡΩΝ